Rosens Bigård logga
Rosens Bigård

Information om honung

Att köpa honung från lokal biodlare gynnar pollineringen och den biologiska mångfalden

i närområdet. Och det är bara svenska bin som pollinerar i Sverige.

Dessutom gynnas de små lokala producenterna, både privatpersoner och företagarna.


Honung är en ren naturprodukt, utan några tillsatser.

Smak, konsistens, doft och färg påverkas av vilka växter som bina hämtar sin nektar från. 


Nyslungad honung är alltid rinnande. Vår honung är inte varken rörd, uppvärmd eller ympad utan får kristalliseras i burk, vilket ger den en lite gammaldags karaktär och kan efter att den kristalliserats, upplevas som aningen gryning. Kan även kallas Raw eller Rå honung.


All svensk honung kristalliseras över tid. Hur fort den kristalliseras beror framförallt på vilken sockerart som dominerar i den nektar som finns tillgänglig vid aktuell tidpunkt.


Genom att slunga honung i olika säsonger, får man med sig det bästa från varje säsong.
Beroende på vilken nektar som bina samlat in, påverkas både färg, smak, doft och konsistens.

Därför kan samma typ av säsongshonung smaka lite olika, beroende på vilken plats som bikupan står på.

I förekommande fall särskiljs honung från de olika bigårdarna, för att man ska kunna få honung som smakar som hemma. Eller känna efter hur stor skillnad det blir från den ena platsen till den andra.


Hösthonung, med smak av sensommar och tidig höst, med inslag av maskros, rallarros, ljung, klöver, tistel, trädgårdens senblommande perenner, ringblommor och andra sommarblommor och kryddväxter. Lite fyllig smak och aningen mörkare färg.


Kakhonung är en helt oemotstådlig delikatess, som bara finns under begränsad tid, i samband med skattning av honungsramarna. Kallas ibland även för Jungfruhonung.

Det är honungskaka skuren i bitar direkt från honungsramen och packad i plastask. Minimalt hanterande, inga tillsatser och samma goda honung som den slungade honungen, men kvar i sin honungskaka.

Ta en bit och stoppa direkt i munnen. Tugga eller eller sug på den, bivaxet är  ätbart, helt naturlig produkt och helt ofarlig. 


Sommarhonung har smak av tex maskros, hallon och andra bärbuskar, äppelträd och andra fruktträd, tistel, ringblommor, trädgårdens perenner och grönsaker, lönn, lind, rönn och kanske lite ljung.

Aningen fyllig, men mild smak


Försommarhonung har smak av försommarens alla blommor, träd och buskar som blommar då, tex hägg, syren, maskros, tussilago, krokus, fruktträd, bärbuskar, blåsippa, vitsippa, blåbär, lingon, mm. Mild i smakenFörena nytta med nöje och ha egna odlingar som gynnar fler. Klicka på Dragväxter och läs mer om vilka växter som bina kan hämta sin nektar från.