Honung innehåller förutom högvärdigt fruktsocker och druvsocker även mineraler och enzymer som hjälper till i vår matsmältning.
Diastas bryter ner stärkelse, invertas bryter ner socker och glukosoxidas omvandlar druvsocker till väteperoxid och glukonsyra. Båda ämnena är bakteriedödande och bekräftar honungens positiva verkan mot förkylningar förorsakade av bakterier.
Druvsocker (Glukos)
ca 30 %.
Fruktsocker(Fruktos)
ca 40 %
Vatten
ca 17 %
Sammansatta sockerarter
ca 17 %
Enzymer, Vitaminer, Mineraler
ca 3 %
Enzymer (Fermenter)
Glukosoxidas, Fosfatas, Invertas, Diastas, Katalas.
Vitaminer
Vitamin C, Vitamin B1,Vitamin B2-komplex,Vitamin B6,Vitamin H.
Mineraler
Kalium, Natrium, Kalcium, Fosfor, Svavel, Klor, Järn, Magnesium och andra spårelement.
Syror
Glukonsyra och andra organiska syror t.ex. äppel-, citron- och mjölksyra.
Aminosyror
Prolin, Leucin/Isoleucin, Asparaginsyra, Glutaminsyra, Penylanalin, Threonin, Alanin, Arginin, Histidin, Glycin, Lysin, Serin,Valin, Cystein.
Hormon/Trans-mitter
Acetylkolin.
Inhibiner
Flavonoider, Glukosoxidas/väteperoxidoch andra baktericider.
Aromämnen
Karbonsyror och estrar t ex fenylättiksyreestrar.
Näringsdeklaration för 100 g honung utan tillsatser
Denna lista används ofta på etiketter för honungsburkar.
Detaljerat näringsinnehåll i 100 g honung enligt Livsmedelsverkets tabell
Källor